piątek, 23 listopada 2012

Zupa krem z soczewicy

Bardzo dobra rozgrzewająca zupa na jesienne dni, która jest dodatkowo cennym źródłem białka, żelaza, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Soczewica doceniana na Bliskim Wschodzie u nas jest trochę zapomniana a szkoda, bo to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Soczewica daje też niesamowite poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodycze. Do mojej zupy użyłam:

200 g czerwonej soczewicy
1 opakowanie włoszczyzny
2 ziemniaki
2 cebule
Olej
2 kostki rosołowe
Maggi
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz

Włoszczyznę, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla na rozgrzany olej i podsmażamy. Zalewamy wodą tak by wszystko przykryć i gotujemy. Możemy od razu dosypać soczewicy i doprawić naszą zupę do smaku. Po około 30-40 minutach gdy wszystko będzie miękkie, miksujemy naszą zupę. Spożywamy z kleksem śmietany lub jogurtu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz