wtorek, 6 listopada 2012

Strudel z warzywami

Strudle są kojarzone z kuchnią austriacką, a ściślej wiedeńską. Najczęściej przyrządza się je ze słodkim nadzieniem (jabłkowym, wiśniowym, serowym) w formie deseru. Jednak można go przyrządzić również na ostro, z mięsem lub warzywami. Ja proponuję strudel wegetariański. Pójdziemy na łatwiznę i użyjemy gotowego ciasta. W sklepie możemy dostać wyśmienite ciasto francuskie a przyrządzenie go samemu w domu nie jest znowu taką łatwą sprawą. Jednak jeśli ktoś chce się porwać... Czemu nie? Ja polecam proste rozwiązania. Użyłam:

1 opakowanie ciasta francuskiego
200-250 g warzyw z mrożonki
Kilka pieczarek
100 g szpinaku mrożonego(liście)
100 g gorgonzoli
Maggi
Sól
Pieprz

Przepis jest banalnie prosty. Szpinak rozmrażamy - nie może być w nim wody. Doprawiamy go maggi i pieprzem. Gotujemy warzywa wg przepisu na opakowaniu - dobrze, żeby była to różnorodna mieszanka zawierająca brokuły, kalafior, brukselkę, marchewkę, fasolkę itp. Pieczarki podsmażamy i doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki, które włożymy do naszego strudla muszą przestygnąć. Ciasto francuskie jest zawsze zawinięte w papier do pieczenia, który się doskonale do tego celu nadaje. Nie musimy więc już kombinować, czym natłuścić czy posypać blachę. Rozkładamy tylko ciasto i na jego środku układamy wzdłuż warstwowo wszystkie składniki nie zapominając o tym by zostawić spore boczne brzegi do zawinięcia strudla. Ja ułożyłam w kolejności: warzywa, szpinak, pieczarki i kawałki gorgonzoli. Farszu wyjdzie sporo więc musimy solidnie zawinąć nasz placek, żeby w czasie pieczenia nam się nie rozjechał. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut z termoobiegiem. Guten Appetit!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz