czwartek, 22 listopada 2012

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa to danie rodem z Francji. Kiedyś nie sądziłam, że można przyrządzić zupę tylko z cebuli. A mięso? Ziemniaki? Włoszczyzna? Otóż, moi drodzy, można! Wystarczy cebula, trochę tłuszczu i przypraw i wychodzi z tego coś wyśmienitego. Oczywiście jeśli nasza wątroba toleruje taką ilość cebuli :) Tajnikiem zupy jest karmelizowana cebula. Do zupy użyłam:

6 dużych ceból
3 łyżki oleju
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka tymianku
2 łyżeczki cukru
1 litr bulionu
Sól
Pieprz
2 łyżki mąki
Starty ser żółty
Pieczywo

Cebulę siekamy w piórka. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy cebulę, którą smażymy - dusimy jak długo się da(30-60 minut). Dobrze jest podsmażyć ją na sporym ogniu(nie spalić), by złapała złoty kolor a potem dusić, dusić, dusić aż będzie lekko brązowa. Pod koniec smażenia wyciskamy przez praskę ząbek czosnku, dodajemy tymianek i mąkę. Doprawiamy cebulę solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Gdybyśmy chcieli zrobić oryginalną zupę francuską w tym momencie powinniśmy wlać do cebuli ok 200 ml białego wytrawnego wina i poczekać aż alkohol odparuje i płyn zredukuje się mniej więcej o połowę. Ja nie dodałam wina tylko wlałam od razu litr bulionu warzywnego z kostek rosołowych. Zupa gotowała się pod przykryciem około 30 minut. Zupę można zmiksować lub nie. Ja zmiksowałam choć cebula i tak już prawie całkiem rozpadła się pod wpływem smażenia, duszenia i gotowania. Zupę możemy potem przelać do żaroodpornych miseczek, posypać dobrym żółtym serem i zapiekać kilka minut aż ser się roztopi w 220 stopniach. Zupę jemy z pieczywkiem. Możemy ewentualnie zrobić do niej grzanki :)) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz