czwartek, 8 listopada 2012

Mus czekoladowy

Jesienią i zimą przeważnie tyjemy. To fakt, z którym trudno polemizować. Często winne są duże porcje ciepłego, tłustego i ciężkiego jedzenia. Kolejnym winowajcą są słodycze, które wszyscy uwielbiamy :) Nie poznałam nikogo, kto powiedziałby mi: "Słuchaj, nie cierpię słodyczy", a gdybym kogoś takiego spotkała, spojrzałabym na niego jak na ufo i poszła dalej... Oto przepis na pyszny, słodki, delikatny i lekki jak chmurka, mus czekoladowy, w którym wszyscy się zakochacie. Na 3 spore albo 4 mniejsze porcje będziemy potrzebowali:

1 tabliczka gorzkiej czekolady(min. 60% kakao)
3 jajka
30 g masła
30 g cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpłynie, dodajemy masło. Wszystko razem mieszamy a gdy ostygnie dodajemy stopniowo żółtka i mieszamy, by wszystko połączyć. Dobrze ubijamy białka pod koniec wsypując cukier puder. Nasze powodzenie zależy teraz od tego czy dobrze połączymy białka z czekoladą. Z pewnością nie możemy od razu wlać czekolady do białek, bo wszystko nam opadnie. Dodajmy 3-4 łyżki białek do czekolady delikatnie mieszając, potem znowu 3-4 łyżki... Teraz już możemy wlać czekoladę do białek. Mieszamy bardzo łagodnie by uzyskać ładną jednolitą masę. Wlewamy nasz mus do salaterek/kieliszków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, bo mus najlepiej smakuje schłodzony. Można go podawać z jakimiś owocami np wiśniami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz