wtorek, 30 października 2012

Pierogi z soczewicą

Pierogi już robiłam, dlatego przepis na dobre ciasto znajdziecie na moim blogu... O, tutaj: ciasto

Dzisiaj zrobię trochę inny farsz, do którego będziemy potrzebowali:

350 g zielonej soczewicy
2 jajka
2 cebule
100 g bułki tartej
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
Zioła(ewentualnie)

Soczewicę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na jakieś 3 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy soczewicę świeżą wodą. Gotujemy ją do miękkości. Soczewicę najlepiej zmielić albo dobrze ugnieść. Można użyć widelca lub tłuczka do ziemniaków. Drobno siekamy cebulę i smażymy na oleju. Łączymy cebulkę z soczewicą. Dodajemy bułkę tartą, jajka, sól i pieprz. Możemy użyć innych ulubionych przypraw(np czosnku, majeranku, tymianku). Soczewica jest dość mdła więc wymaga sporo soli i pieprzu. Jeśli farsz jest suchy, możemy dodać kilka łyżek wody. No i zawijamy pierożki :)) Gotujemy przez około 5 minut (od wypłynięcia na powierzchnię) w osolonej wodzie. Pierogi najlepsze są odsmażane ze skwarkami i cebulką. Pycha!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz