sobota, 13 października 2012

Czarno-biały smak

Wszyscy lubimy serniki. Sernik wiedeński, z makiem, z brzoskwiniami na zimno, no i klasyk... sernik na kakaowym spodzie. Jego plusem jest to, że zawsze się udaje a minusem, że szybko znika :) Jest smaczny, wilgotny i ładnie wygląda. Ciasto można sobie przygotować nawet dzień wcześniej.

Ciasto:

40 dkg mąki
20 dkg masła
2-3 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko

Masa serowa:

1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
3/4 szkl cukru
3 łyżki mleka
1 budyń waniliowy
20 kg masła
zapach cytrynowy
rodzynki

Składniki na ciasto wkładamy do miski. Masło kroimy nożem. Ciasto szybko zagniatamy. Tworzymy kulę, którą wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Później będziemy dzielić ciasto na pół. Jedną połowę wykładamy na spód blaszki(ja blaszkę natłuściłam i obsypałam mąką) a drugą zetrzemy na tarce na masę serową.

Ser dobrze jest zmielić 2-3 razy. Można użyć twarogu już zmielonego do serników, ale nie odpowiadam wtedy za smak ciasta. Ser ucieramy z żółtkami, cukrem, mlekiem, budyniem i aromatem cytrynowym. Na koniec dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ser wykładamy na spód kakaowy i jak już pisałam ścieramy drugą połowę ciasta na wierzch.

Ciasto piecze się około 1 godziny w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz