poniedziałek, 29 października 2012

Ciasto czekoladowe

Uwielbiam gorzką czekoladę i desery na jej bazie. Ciasto które wam zaprezentuje jest wilgotne w środku, chrupiące na zewnątrz, bardzo słodkie. Świetnie komponuje się z gorzką kawą lub herbatą na podwieczorek. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Potrzebujemy:

200 g masła
1,5 szklanki ciemnego cukru
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 szklanka wrzątku

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie miksujemy cukier z miękkim masłem, dodajemy 2 jajka(roztrzepane wcześniej widelcem), cukier waniliowy i dalej miksujemy. Wlewamy gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy mieszaninę z przesianej mąki, sody i kakao. Teraz będziemy stopniowo po łyżce dodawać nasze suche zmieszane składniki na przemian z wrzątkiem cały czas miksując. W efekcie otrzymamy lejące, dość rzadkie ciasto. Przygotowujemy formę. Możemy nasze ciasto piec w keksówce albo w okrągłej formie, którą musimy natłuścić i obsypać bułką tartą, chyba że lubimy piec na specjalnym papierze.
Ciasto powinno piec się w 190 stopniach przez 30 minut a następnie jeszcze 15-20 minut w 170 stopniach. Oto ono:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz