wtorek, 16 października 2012

Kebab w grahamce

Kebab to zasadniczo potrawa kuchni orientalnej a ściślej rzecz biorąc danie tureckie w postaci baraniny krojonej z rożna z warzywami, sosami podawane w picie lub bułce. Döner kebap oznacza "obracające się pieczone mięso". Ale kto powiedział, że kebaba nie można zrobić bez mięsa z rożna? Kto powiedział, że nie można go zrobić w grahamce? No może nie będzie smakował jak kebab, ale też będzie pyszny. Do mojej potrawy użyłam:

300 g karkówki
Pół papryki
6 pieczarek
Kawałek pora
Przyprawa gyros
Estragon
Oregano
Olej
4 duże grahamki
Mozarella
Sos do kebaba (kupny)

Mięso trzeba drobno pokroić i potrzymać kilka minut w marynacie z oleju i przypraw. Warzywa też kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju. Osobno smażymy mięso i łączymy z warzywami. W między czasie z grahamek ścinamy górną część, wydrążamy bułki z miękkiej części i wypełniamy je farszem. Na wierzch kładziemy plaster mozarelli, ewentualnie ścieramy trochę żółtego sera. Nasze "kebaby" pieczemy 15 minut w 180 stopniach razem z kapeluszami, którymi potem je przykryjemy. Można samemu zrobić do nich sos. Ja użyłam kupnego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz