czwartek, 18 października 2012

Swojska zapiekanka

Jaka prosta! Jaki zapach w domu! A ile radości!

Składniki na wiejską zapiekankę:

10 ziemniaków
2 pętka dobrej pachnącej kiełbasy
2 cebule
Kilka plastrów wędzonego boczku
Śmietana kremówka
1 jajko
Sól
Pieprz
Zioła np majeranek i tymianek
Kilka gałązek rozmarynu lub mięty
1 łyżka masła
2 pomidory zwykłe lub kilka koktajlowych

Ziemniaki myjemy, jeśli jest taka potrzeba, obieramy i kroimy na grube plastry. Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę kroimy na piórka i dusimy na łyżce masła. Naczynie, w którym będzie się piekła nasza super zapiekanka wykładamy plastrami boczku albo kroimy boczek w kostkę, przesmażamy i dopiero wtedy dajemy go na spód naczynia. Ja po prostu nie lubię dużych kawałków boczku. Na boczek idą plastry ziemniaków(połowa), potem cebulka i znowu ziemniaki. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego kremówkę, sól, pieprz oraz zioła. Mieszaniną tą polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy kawałki ponacinanej kiełbaski oraz gałązki rozmarynu lub mięty dla zapachu(raczej są niezjadliwe). Zapiekanka potrzebuję około 45 minut w 180 stopniach. 15 minut przed końcem dodajmy pomidorki.



1 komentarz: