poniedziałek, 15 października 2012

Marynowane opienki

Mamy sezon na grzyby. Może wiele ich w tym roku nie ma, ale kto szuka ten znajdzie. Opieńki to grzyby bardzo urocze. Nadają się do sosów i duszenia, ale także do marynowania. Szczególnie te malutkie, które trafiły w moje ręce. Do marynaty potrzebujemy:

1 szkl octu
4 szkl wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
2-3 cebule (niekoniecznie)

Opieńki należy dobrze oczyścić i opłukać na sicie. Potem obgotowujemy je chwile i odcedzamy. Następnie gotujemy je jeszcze kilka minut w osolonej wodzie i znowu odcedzamy na sicie. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zalewy gotujemy chwilę, po czym wrzucamy do niej grzyby i gotujemy jeszcze razem 3-4 minuty. Grzyby przekładamy do słoiczków razem z zalewą na gorąco i dobrze zakręcamy. Po 2-3 dniach można pałaszować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz