niedziela, 5 sierpnia 2012

Pierogi babci Ani

Nie znam nikogo, kto nie lubi pierogów. Jest ich duży wybór w sklepach i barach. Jednak trudno trafić dobre(bo albo ciasto za grube, czy za gumowate, albo farsz "papierowy"), dlatego najlepiej zrobić je samemu. Podam dziś przepis na pierogi z ruskim farszem. Jak wiadomo w pierogach najważniejsze jest:

Ciasto:
2 szklanki mąki
Jajko
1 szklanka gorącej wody

Na stolnicę sypiemy mąkę. Robimy po środku dołek, w który wbijamy jajko. Wlewamy gorącą wodę i zagniatamy porządnie. Podsypujemy mąką. Wałkujemy nasze ciasto kawałek po kawałku. Wycinamy szklanką kółka. Do każdego pieroga wkładamy łyżeczkę farszu.

Farsz:
Ziemniaki
Biały ser
Cebula
Boczek(niekoniecznie)
Sól
Pieprz(sporo)

Ziemniaki gotujemy i do przestudzonych dodajemy twaróg(proporcje, jakie lubimy). Dobrze ugniatamy na gładką masę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i przesmażoną cebulkę(ewentualnie tak samo robimy z boczkiem). Doprawiamy do smaku.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotujemy jeszcze koło 4 minut. Najlepiej sprawdzić najpierw na jednym pierogu, ile czasu potrzebuje, czy ciasto nie jest za cienkie i czy się nie rozwala.
Pierogi takie nie są dietetyczne, bo 100 g pierogów ma jakieś 218 kcal czyli jeden to jakieś 80 kcal a przecież nikt z nas nie zjada jednego czy dwóch :))
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz