Ciasto:
2 szklanki mąki
Jajko
1 szklanka gorącej wody
Na stolnicę sypiemy mąkę. Robimy po środku dołek, w który wbijamy jajko. Wlewamy gorącą wodę i zagniatamy porządnie. Podsypujemy mąką. Wałkujemy nasze ciasto kawałek po kawałku. Wycinamy szklanką kółka. Do każdego pieroga wkładamy łyżeczkę farszu.
Farsz:
Ziemniaki
Biały ser
Cebula
Boczek(niekoniecznie)
Sól
Pieprz(sporo)
Ziemniaki gotujemy i do przestudzonych dodajemy twaróg(proporcje, jakie lubimy). Dobrze ugniatamy na gładką masę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i przesmażoną cebulkę(ewentualnie tak samo robimy z boczkiem). Doprawiamy do smaku.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotujemy jeszcze koło 4 minut. Najlepiej sprawdzić najpierw na jednym pierogu, ile czasu potrzebuje, czy ciasto nie jest za cienkie i czy się nie rozwala.
Pierogi takie nie są dietetyczne, bo 100 g pierogów ma jakieś 218 kcal czyli jeden to jakieś 80 kcal a przecież nikt z nas nie zjada jednego czy dwóch :))
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz