wtorek, 14 sierpnia 2012

Małosolniaczki

Kojarzą się nam z latem. Pachną słońcem, koprem i czosneczkiem. Proste w przyrządzeniu a jakie smaczne.

Składniki:

Ogórki gruntowe
Woda
Sól
Czosnek
Sól
Nasiona gorczycy(niekoniecznie)
Korzeń i liście chrzanu(też niekoniecznie)

Wodę zagotować z solą w proporcjach: łyżka soli na 0,5 litra wody. W słoju lub jakimś innym naczyniu układamy warstwami umyte ogórki z poodcinanymi końcówkami(im mniejsze ogórki  tym smaczniejsze), ząbki czosnku, gałązki kopru(dla mnie to w zupełności wystarczy, żeby wyszły super smaczne ogórki), nasionka gorczycy i chrzan. Zalewamy wodą i obciążmy talerzykiem lub pokrywką. Odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce(u mnie stały na parapecie).. Po dwóch dniach powinny być już dobre do jedzenia chociaż już po jednym dniu ciężko się powstrzymać, żeby nie dziabnąć ogórka ze słoja.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz