wtorek, 14 sierpnia 2012

Moja musaka krok po kroku...

Trudno powiedzieć, czy musaka jest potrawą grecką, czy turecką.... Ja dziś zaprezentuję moją wersję... Trochę egzotyki po polsku :)) Musaka nie jest trudna acz pracochłonna, dlatego aby ją przyrządzić należy poświęcić na to trochę czasu i pobrudzić trochę naczyń ;) Zasadniczo musakę robi się z sosem beszamelowym, ale jeśli ci się nie chce go przygotowywać(co jest łatwe, ale upierdliwe) możesz zrobić to po mojemu, czyli potrzebować będziesz:

1 kg bakłażanów(dwie spore sztuki)
5 sporych ziemniaków
2 cebule
500 g mięsa mielonego
Czosnek
500 ml przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
250-300 g twardego sera żółtego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Kilka łyżek bułki tartej
Oliwa z oliwek/olej
Sól
Pieprz

To chyba wszystko... :) Bakłażany należy pokroić w plastry i osolić. Niech poleżą w sitku koło godziny. Puszczą wodę i stracą swoją gorycz.


Następnie bakłażany trzeba opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć  papierowym ręcznikiem. Smażymy je na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odkładamy na talerz.


Dobrze jest wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach a gdy ostygną obrać je ze skórki.


W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy, dodajemy mięso mielone i smażymy razem. Dodajemy sól i pieprz. Potem dolewamy przecieru pomidorowego i dusimy około 10 minut. Przyprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem(ja lubię sporo), cynamonem, bazylią i oregano i dusimy jeszcze chwilę.


Ścieramy ser żółty na tarce, mieszamy go z kilkoma łyżkami bułki tartej i łyżeczką gałki. Przygotowujemy spore naczynie żaroodporne na naszą musakę. Nacieramy je tłuszczem i posypujemy bułką dno i brzegi. Układamy warstwy naszych składników: bakłażan, ziemniaki w plasterki, sos mięsno-pomidorowy, bakłażan, ziemniaki i sos. Na koniec posypujemy wszystko serem. Ja ustawiłam piekarnik na 190 stopni i piekłam musakę 40 minut. Pod koniec zdjęłam przykrywkę, by ser się zarumienił. Należy pamiętać, że musaka jest ciężkostrawna i lepiej zaplanować ją na obiad niż na kolację. Można jeść ją samą lub z lekką sałatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz