środa, 25 stycznia 2012

Jogurt domowy

Lubisz jogurt naturalny i sporo go spożywasz? Ten przepis jest dla Ciebie. Do sporządzenia jogurtu potrzebujemy tylko:

2 litry mleka 3,2%
Jogurt naturalny typu greckiego(jedno pudełeczko koło 350 g)
Garnuszek
Kołdra

Podgrzewamy mleko do temperatury 40-45 stopni. Ma być ciepłe, a nie gorące. Dodajemy do mleka pojemniczek tłustego jogurtu. Dobrze go rozprowadzamy w mleku. Przykrywamy pokrywką. Zawijamy w kołdrę na 7 godzin, by miał cieplutko. Po 7 godzinach wyjmujemy, żeby nasz jogurt postał na zewnątrz około 2 godzin zanim wjedzie do lodówki. Na drugi dzień konsumujemy! Potem możemy znowu odłożyć trochę jogurtu, żeby mieć bazę na kolejną porcję. Nasz jogurt możemy spożywać z płatkami, możemy dodać do niego owoce, dosłodzić miodem, możemy też zrobić z niego napój - rozcieńczyć wodą w proporcji 2:1 lub 1:1, dodać soli, pieprzu czy innych ulubionych przypraw - ja np dodaję mięty(turecki ayran).
Jogurt przechowujemy w naczyniu, w którym był zrobiony. Nie mieszamy. To normalne że podchodzi serwatką. Jeśli ją lubimy możemy pić(jest bardzo zdrowa). Jeśli nie, zbieramy ją łyżką i odlewamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz