niedziela, 1 stycznia 2012

Ciepła zupa dyniowa

Gdy jest Ci zimno i smutno, i źle, nic lepiej nie rozgrzeje i nie poprawi humoru jak miseczka pomarańczowej, gęstej zupki...

Składniki:
1 kg dyni
5 marchewek
3 cebule
3 ziemniaki
troszkę selera
sól
pieprz
kilka łyżek oliwy, ewentualnie masło
koncentrat pomidorowy
3 łyżeczki cukru
duża śmietana 18%
pestki z dyni

Gotujemy warzywa: około 5 marchewek, 3 cebule, 3 ziemniaki, kawałeczek selera(nie trzeba) - niektórzy najpierw podsmażają warzywa na oliwie a potem zalewają bulionem. Ja nie używam żadnych kostek, tylko sól i pieprz Jeśli nie podsmażymy warzyw to pod koniec gotowania wlejmy kilka łyżek oliwy.
Gdy wszystko będzie miękkie, dodajemy dynię(obierzmy ją wcześniej i pokrójmy w kostkę). Dynia gotuje się szybko - koło 10 min i będzie idealna.
Ja następnie daje cały koncentrat pomidorowy, 3 łyżeczki cukru i gotuję jeszcze chwilę(niektórzy nie dają koncentratu tylko np curry, ale dynia jest dość mdła i curry może daje ładny kolor ale koncentrat zaostrza smak). Miksujemy wszystko. Acha, na początku dajemy tyle wody, ile to konieczne, żeby dobrze zakryło wszystkie warzywa, potem po zmiksowaniu będziemy mieli gęściejszą zupkę. Zawsze można dolać bulionu.
Po zmiksowaniu dodajemy śmietanę 18% i dobrze mieszamy.
Na suchej rozgrzanej patelni teflonowej prażymy pestki z dyni i dosypujemy do zupki(niektórzy wolą z grzankami) :)))
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz