wtorek, 31 stycznia 2012

Galareta dietetyczna

Galaretę można zrobić z golonki, z nóżek wieprzowych, z kurczaka, ale po co? Można zrobić wersję odchudzoną dla tych, co wiecznie na diecie :) Do naszej galarety potrzebować będziemy:

Pół piersi kurczaka(ewentualnie jakąś rybę - grunt, żeby było chudo)
Pół mrożonki brokuł
Pół mrożonki marchewki z groszkiem
3 jajka
Żelatyna
Sól
Pieprz

Gotujemy warzywa. Gdy będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru. Osobno gotujemy jajka na twardo, które po przestudzeniu kroimy w plasterki. Mięso lub rybę kroimy w kostkę, solimy i gotujemy kilka minut(najlepiej zalać od razu wrzątkiem). Wszystkie składniki naszej galarety układamy w naczyniach - ja użyłam trzech plastikowych pojemników. W wywarze z warzyw rozpuszczamy żelatynę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy wywar z żelatyną lekko przestygnie, wlewamy go stopniowo chochelką na składniki galaretki. Wstawiamy do lodówki. Można wcinać, gdy zastygnie! Naszą galaretę możemy dowolnie modyfikować. Dodawać lub zamieniać składniki. Ja bardzo ją lubię z kukurydzą albo czerwoną fasolą. Na zdrowie! Jest smaczna i co ważne, ma mało kalorii :)))

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz