niedziela, 15 stycznia 2012

Francuskie kwadraciki

Skończyły Ci się pomysły na smaczne kolacje? Wypróbuj ten prosty przepis...

Składniki:
Gotowe ciasto francuskie(450 g)
Sos pomidorowy/ketchup
Szpinak(100 g)
Pierś z kurczaka(200g)
1 cebula
Kukurydza z puszki(100 g)
Ser żółty
Olej
Sól
Ulubione przyprawy

Mięso kroimy w dość małą kostkę. Przyprawiamy. Smażymy na małej ilości oleju. Gdy mięso się podsmaży dorzucamy cebulkę i smażymy, aż zmięknie. W międzyczasie przygotowujemy szpinak, świeży lub mrożony. Solimy go do smaku. Gdy mięso i szpinak przestygną, kroimy ciasto francuskie w kwadraty. Smarujemy je ketchupem. Układamy na nich po trochę szpinaku, mięsa, posypujemy kukurydzą. Trzemy na wierzch ser żółty. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni(+ termoobieg) i pieczemy około 20 minut. Jemy:) Jest to bardzo fajny pomysł na smaczną i ciepłą kolację, bo składniki możemy dowolnie wymieniać. Zamiast mięsa możemy użyć boczku. Kwadraty będą też pyszne w wersji wegetariańskiej - z pieczarkami, papryką, pomidorami itp. Ser żółty można zastąpić mozarellą. Smacznego jak zwykle.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz