sobota, 14 maja 2016

Ryż z jabłkami

Smak dzieciństwa. Danie dobre zarówno na obiad jak i na kolację. Słodkie i sycące. Wielka pycha po prostu. Potrzebować będziesz tylko:

1,5 szklanki ryżu
4 szklanki mleka
Cukier waniliowy
Rodzynki
Słoik domowego musu jabłkowego
Masło
Bułka tarta

Najpierw ugotuj ryż w mleku z cukrem waniliowym. Namocz rodzynki w gorącej wodzie i odcedź gdy będą miękkie.Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie nakładaj warstwami ryż, rodzynki,jabłka, ryż, rodzynki, jabłka. Na koniec daj trochę piórek masełka. Piecz pod przykryciem w 180 stopniach przez 30 minut.
Jeśli nie masz musu jabłkowego to możesz go szybko zrobić. Weź kilka jabłek, umyj i obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój na duże lub mniejsze cząstki, jak wolisz i wrzuć na patelnię. Dodaj trochę cukru do smaku w zależności od tego jak słodkie masz jabłka i jak słodki smak lubisz. Jeśli dodasz trochę wody uzyskasz bardziej dżemową konsystencję. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz