środa, 25 maja 2016

Botwinka

Sezon na botwinkę trwa. Dziś przepis na dobrą i prostą zupkę. Użyłam:

1 piramidka smaku do rosołu
3 kiełbaski
Olej
1 pęczek botwinki
3 duże ziemniaki
Sól
Pieprz
1 barszcz instant (wiem, wiem, niezbyt zdrowe, ale jakie smaczne)
Koperek
2 l wody

Wstawiamy wodę i wrzucamy do niej piramidkę smaku. Najpierw obieramy, kroimy buraczki i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Po jakichś 10 minutach ziemniaki, a po kolejnych 10 pokrojone gałązki i liście botwinki. Gotujemy do miękkości.
Przesmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też wrzucamy ją do zupy. Na koniec doprawiamy zupę barszczem instant, pieprzem i koperkiem. Gotujemy jeszcze chwilę.
Zupę możemy szamać ze śmietaną albo jogurtem greckim.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz