wtorek, 1 grudnia 2015

Sernik czekoladowy

Bardzo lubię serniki więc wydziwiam z serem jak tylko się da. Oto moja najnowsza kombinacja. Sernik z gorzką czekoladą na spodzie z kruchego ciasta. Będziemy potrzebowali:

Na kruchy spód:

100 g cukru pudru
200 g masła
300 g mąki
2 żółtka

Na masę serową:

1 kg twarogu z wiaderka
1 cukier waniliowy
100 g cukru pudru
1-1.5 szklanki mleka w proszku
1 budyń waniliowy
100-150 g gorzkiej czekolady
4 jajka
Rodzynki

Masło tniemy nożem na kawałki. Składniki kruchego ciasta zagniatamy szybko, formujemy zgrabną kulę i wkładamy na co najmniej 30 min do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy ostygnie dodajemy do niej 2 łyżki sera.
Do sera dodajemy stopniowo na przemian jajka, suche składniki i po łyżce czekolady miksując aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec dodajemy wymoczone uprzednio rodzynki. Możemy spróbować naszej masy serowej i jeśli wydaje nam się mało słodka dodać cukru pudru.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na spód wykładamy kruche ciasto. Ja tnę je na plastry, układam koło siebie i łącze palcami delikatnie ugniatając. Wylewam na wierzch masę serową i piekę około 60 min sprawdzając czy ciasto się nie spala. Po 30 min zmniejszam temperaturę do 150-160 stopni. Kontroluję.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz