piątek, 31 lipca 2015

Gęsta zupa warzywna z soczewicą

Zupa z soczewicą, a nie z soczewicy.... Tak, jest różnica. Gdy damy jej dużo to zdominuje smak zupy. Ja do swojej dałam tylko kilka łyżek a i tak wyszła gęsta i pożywna. Oprócz tego użyłam:

3 uda z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
4 ziemniaki
1 cebula
Troszkę masła
7-10 łyżek czerwonej soczewicy
Dużo natki pietruszki
Sól
Pieprz
Maggi

Kroimy warzywa i ziemniaki tak jak lubimy. Najpierw gotujemy mięsko, po około 20 minutach wrzucamy warzywka, po następnych 20 minutkach ziemniaki. Gdzieś po drodze podsmażamy na masełku cebulę pokrojoną w kostkę i dorzucamy do gara. Mniej więcej w tym momencie wyjmujemy z zupy kawałki kurczaka, które pozbawiamy skóry i kostek, rozdrabniamy mięso i wrzucamy ponownie do garnka. Oczywiście jeśli chcecie, możecie skórę zdjąć przed gotowaniem. Otrzymacie wtedy wersję light naszej zupki, ale to nie to samo! Pod koniec gotowania wrzucamy soczewicę, (która potrzebuje tylko 7 minut) i natkę pietruszki. Oczywiście doprawiamy zupę do smaku. Swojego. Bo każdy ma inny. Jak zjecie michę takiej zupy to nie będziecie już chcieli drugiego dania. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz