wtorek, 14 lipca 2015

Ciasto z truskawkami

Już dawno nie dodawałam żadnych przepisów... to nie znaczy, że nie pitraszę. Wręcz przeciwnie, gotuję, piekę, eksperymentuję w kuchni i nie mam czasu na pisanie. Mamy sezon na cudowne owoce. Przepis, który dziś umieszczam można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o zastosowane owoce. Możemy użyć truskawek, porzeczek, śliwek, rabarbaru, agrestu...Najważniejsze jest, by dobrze zrobić ciasto.

Oto składniki:

200 g masła
200 g cukru pudru
Cukier waniliowy
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg owoców

Kruszonka:

75 g masła
75 g cukru
150 g mąki

Zacznijmy od przygotowania kruszonki. Należy w rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, wsypać cukier, zamieszać, a po chwili wsypać mąkę. Powstanie kruszonka, taki jakby piasek, mniejsze i większe okruchy.... Niech sobie stygnie a my zajmijmy się ciastem.
Masło trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, by było miękkie i ciepłe, i łatwo się ucierało z cukrem pudrem, teraz dodajmy też cukier waniliowy. Ucieramy dość długo około 10 minut, by uzyskać gładką masę. Następnie co 2-3 minuty wbijamy jedno jajko cały czas ucierając na sporych obrotach. Potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy stopniowo do masy. Ciasto z mąką miksujemy aż składniki się połączą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do formy. Ja piekłam na papierze do pieczenia. Na cieście rozkładamy owoce. Posypujemy kruszonką. Pieczemy około 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz