środa, 10 lipca 2013

Szaszłyki różniaste

Szaszłyki to fajny pomysł na atrakcyjny posiłek. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Na patyczek możemy nadziać różne mięsa, warzywa i owoce. W związku z tym, że kawałki nie są duże, potrawa jest gotowa momentalnie! Ja przygotowałam dwa rodzaje szaszłyków - drobiowy i rybny :) Potrzebujemy:

Do rybnych szaszłyków:
Świeży filet z łososia
Czerwona papryka
Ananas
Czerwona cebula
Przyprawa do ryby
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Cytryna

Do drobiowych szaszłyków:
Pierś z kurczaka
Cukinia
Żółta papryka
Biała cebula
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek

Składniki kroimy w takie kawałki, by bez problemu nadziać na je patyczki. Przyprawiamy i naoliwiamy wszystkie składniki. Przygotowujemy tacki do grillowania (szaszłyki możemy też grillować na patelni grillowej), które musimy trochę natłuścić. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i trzymamy je w nim około 15-20 minut
Szaszłyki wcinamy z sosami, sałatką, ryżem... z czymkolwiek.
Cytryny używamy do skropienia rybki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz