wtorek, 2 lipca 2013

Kurczak w pięciu smakach

Zaletą chińskiego żarcia jest to, że większość potraw można przygotować bardzo szybko. Co za tym idzie, dania chińskie są raczej zdrowe, lekkie i pyszne, bo nie są poddawane długiej obróbce termicznej. Warzywa zachowują swój smak, kolor i chrupkość. Do naszego szybkiego dania będziemy potrzebować:

Pierś z kurczaka
2 cebule
Mieszanka warzyw mrożonych do chińszczyzny (np. z Biedronki)
Kukurydza z puszki
Przyprawa "Pięć smaków" ( 2 łyżeczki)
Sos sojowy
Olej
Sól
Pieprz
Chili
Czosnek (opcjonalnie)
Natka pietruszki
Cebula dymka
Makaron ryżowy

Ja najpierw dwa dni wcześniej pokroiłam pierś kurczaka w kostkę, zamarynowałam ją w przyprawach (sól, pieprz, chili, 1 łyżeczka "pięciu smaków") i sosie sojowym. Soli nie trzeba dużo, bo sos sojowy jest słony - najlepiej użyć sosu ciemnego.
Rozgrzewamy olej na patelni (najlepiej w woku), wrzucamy nasze mięso i podsmażamy z cebulą. Dodajemy mrożone warzywa i kukurydzę z puszki. Doprawiamy jeszcze do smaku sosem sojowym i przyprawą "pięć smaków", ewentualnie wciskamy 1-2 ząbki czosnku. Wszystko dusimy kilka minut, nie za długo, by warzywa były kolorowe i chrupkie.
Przygotowujemy makaron ryżowy wg. wskazówek na opakowaniu.
Na talerzu ozdabiamy danie natką i młodą cebulką.


Oto makaron, którego użyłam:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz