wtorek, 18 czerwca 2013

Sernik z truskawkami

Truskawki już lada dzień się kończą. Zróbmy więc może jeszcze pyszny sernik truskawkowy na spodzie z maślanych herbatników.

Spód:
1 opakowanie zwykłych herbatników maślanych (około 200 g)
100 g masła

Masa serowa:
500 g twarogu
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 galaretki truskawkowe
1 czubata łyżka żelatyny
500 g truskawek
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30%

Rozdrabniamy herbatniki, możemy je porządnie stłuc w szmacianej torbie np tłuczkiem do mięsa. Ja je po prostu zmiksowałam i uzyskałam ładną, sypką niczym piasek morski substancję :)) Masło należy rozpuścić i połączyć z proszkiem herbatnikowym. Nasz spód do sernika wykładamy na dno tortownicy(ja zrobiłam dwie wersje sernika - 2 pucharki i dodatkowo w tortownicy), dobrze i równomiernie uklepujemy i póki co wstawiamy do lodówki.
Teraz zajmiemy się serem. Możemy go zmiksować, zmielić, przepuścić przez praskę, jak wolimy. Gdy będzie gładki dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i razem miksujemy.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie wg wskazówek na opakowaniu czyli w 500 ml (2 szklanki) wody. Drugą galaretkę rozpuszczamy razem z łyżką żelatyny w 250 ml(1 szklanka) gorącej wody. Dobrze mieszamy w obu naczyniach, aby nie zrobiły nam się grudki i aby wszystko dobrze się rozpuściło i połączyło. Naczynia z galaretką możemy wstawić do zimnej wody, by szybciej ostygła.
Truskawki (300 g) miksujemy, by uzyskać mus i łączymy go razem z ostudzoną już galaretką, którą rozpuściliśmy z żelatyną w mniejszej ilości wody.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę.
Teraz możemy połączyć masę serową, galaretkę z musem truskawkowym i śmietanę wszystko razem jeszcze raz miksując na najmniejszych obrotach miksera. Naszą jednolitą masę wylewamy na spód z herbatników. Możemy wkroić do niej kawałki truskawek jeśli chcemy.
Ciasto wkładamy do lodówki. Gdy już stężeje wykładamy na nie truskawki i delikatnie łyżką polewamy powierzchnie sernika galaretką, by przykryć truskawki.
Sernik powinien być dobry po 3-4 godzinach. Smacznego :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz