wtorek, 8 stycznia 2013

Insze gołąbki :)

Gołąbki przeważnie zawija się w liście białej kapusty a farsz stanowi mięso mielone wieprzowe i ryż. Moje gołąbki odbiegają trochę od tego modelu. Są lżejsze, zdrowsze i przepyszneeeeeee. Potrzebujemy:

1 spora kapusta pekińska
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
Pół szklanki kaszy jęczmiennej
2 jajka
1 cebula
Kostka rosołowa
Sól
Pieprz ziołowy
Oregano
Liść laurowy
Ziele angielskie
Natka pietruszki
Maggi
500 ml pulpy pomidorowej
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki cukru

Gotujemy pół szklanki kaszy jęczmiennej na kostce rosołowej. Kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy. Gdy kasza i cebulka przestygną łączymy je z mięsem mielonym. Wbijamy 2 jajka i doprawiamy solą, pieprzem i oregano i dobrze mieszamy. Spore liście kapusty pekińskiej trzeba sparzyć we wrzątku. Gdy przestygną zawijamy w nie nasz farsz. Mniejsze liście kapusty układamy na dnie garnka i zalewamy wodą, układamy piętrowo nasze gołąbki. Do garnka wrzucamy kilka liści laurowych, parę ziaren ziela angielskiego. Gołąbki gotują się około 45-60 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy sos maggi, natką pietruszki, pulpą i koncentratem pomidorowym oraz cukrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz