środa, 23 stycznia 2013

Gulasz z łopatki z kaszą gryczaną

Uwielbiam gulasze... mhm. Najczęściej używa się do tego dania mięsa wołowego, ale ja eksperymentuje także z drobiem czy wieprzowiną. Łopatka do gulaszu nadaje się idealnie. Jest to mięso kruche i szybko się gotuje. Możemy nagotować cały gar gulaszu  i mamy obiad na 2-3 dni. Raz możemy go zjeść z kaszą, raz z ziemniaczkami, dobrze smakuje też z pieczywem. Ja do gulaszu lubię też kiszone ogórki albo surówkę z buraczków. Potrzebować będziemy:

70 dag mięsa z łopatki
250-300 g pieczarek
Kilka suszonych grzybów
2 cebule
Liście laurowe
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Maggi
Olej
Mąka
Woda


Mięso kroimy na większe lub mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy(ja każdą przekroiłam tylko na pół), cebulę też kroimy na dość duże kawałki. Grzybki namaczamy, żeby zmiękły a następnie kroimy dość drobno. Rozgrzewamy oliwę w sporym rondlu i podsmażamy mięso(jeśli nie mamy, to na patelni a potem przerzucamy do garnka) , potem do mięsa wrzucamy cebulę i pieczarki i dalej podsmażamy. Składniki zalewamy wodą tak by wszystko zakryła. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, grzybki i doprawiamy. Gotujemy około 1-1.5 godziny. Można zagęścić mąką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz