środa, 12 lutego 2014

Szynka pieczona w czerwonym winie

Nie wiem jak wy, ale ja jestem klasycznym mięsożercą. Uwielbiam mięso pod każdą postacią. Dziś prezentuję prosty przepis na kawał pieczonego mięsiwa. Można je zjeść na obiad do ziemniaków czy też ryżu, ale równie dobrze smakuje na zimno do pieczywa z chrzanem lub musztardą. Użyłam:

Około 2 kg szynki wieprzowej
Sól
Pieprz
Czosnek
Zioła prowansalskie
1.5 szklanki czerwonego wina
Olej
Suszone śliwki

W naszym kawałku mięsa robimy nożem otwory, w które wpychamy sporo suszonych śliwek. Robimy marynatę z oleju, czosnku, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Możemy użyć innych przypraw, które lubimy np papryki. Nacieramy mięso marynatą i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Dobrze mięso zawinąć w folię, żeby dobrze wchłonęło wszystkie smaki. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 2 godzin w około 200 stopniach. Podlewamy je czerwonym winem. Jeśli po upływie 2 godzin uznamy, że nasze mięso potrzebuje jeszcze trochę czasu (możemy je trochę rozkroić) możemy je potrzymać w piecyku jeszcze z pół godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz