czwartek, 3 marca 2016

Zdrowe racuchy

Każdy lubi racuchy z jabłkami. Oto zdrowa wersja tradycyjnych racuchów drożdżowych. Potrzebujemy:

50 g drożdży
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka ciepłej wody
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 szklanka mleka sojowego
4 kwaśne jabłka
Cynamon
Rodzynki
Olej do smażenia
Syrop klonowy

Drożdże rozkruszamy z cukrem i dolewamy wodę. Mieszanina musi popracować z 10 minut. Następnie dosypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy mleko sojowe. Jabłka kroimy w grubą kostkę i dodajmy do ciasta. Doprawiamy cynamonem i wsypujemy garść rodzynek. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję - w razie czego trzeba dodać mąki.
Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Polewamy na talerzu syropem klonowym. Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz