środa, 23 marca 2016

Kotlety ziemniaczane z warzywami

Smaczne bezmięsne i proste danie. W mojej kuchni staram się ostatnio używać mniej mięsa i w związku z tym rodzą się w mej głowie różne niestworzone pomysły. Przepisy czerpię z Internetu, z rozmów ze znajomymi, z własnej głowy. Zmieniam, dosypuje to i owo, doprawiam, modyfikuję, aby osiągnąć oczekiwany smakowity efekt. Do kotletów ziemniaczanych potrzebujemy:

1,5 kilo ziemniaków
2 jajka
Kilka łyżek ciemnej mąki
Sól
Pieprz
Ulubione zioła

Dodatkowo:

Cebula
Pieczarki
Cukinia
Przyprawy do smaku

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na puree. Gdy ostygną, wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Nie za dużo, tak by móc formować ładne kotleciki. Doprawiamy do smaku - ja użyłam natki pietruszki i ziół prowansalskich oraz czarnego pieprzu. Kotleciki obtaczamy w ciemnej mące i smażymy na złoty kolor.
Osobno na drugiej patelni przygotowałam warzywka do swoich kotletów. Przesmażyłam cebulkę, pieczarki i cukinię, przyprawiłam maggi i czerwoną papryką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz