poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ludowy placek

Jeśli masz ochotę na jakąś odmianę... masz dość tradycyjnego chleba, bułki itd.... proponuję moje ludowe placki.

300 g mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g jogurtu naturalnego
Dodatki (cebula albo oliwki, albo papryczka jalapenos...)

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem, dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto.  Ciasto dzielimy na placki. Z tej ilości wyjdzie około 5 sztuk. Rozwałkowujemy placki wielkości naleśnika, w które wciskamy kawałki ulubionych składników, posypujemy mąką i znowu wciskamy lekko dodatki wałkując placek.
Ustawiamy piekarnik na maxa i na termoobieg i pieczemy nasze placki około 15 minut.Świetnie nadają się jako dodatek do mięs.
Jedna uwaga: widziałam jak ktoś robi te placki na tego typu ruszcie (tzw. kratce):


Ale w związku z tym że ciasto jest delikatne a placki rozwałkowuje się dość cienko to jeśli chcemy robić je na tego typu kratce musi mieć ona pręty dość gęsto osadzone w przeciwnym razie placek będzie wpadał w szczeliny i zrobi się taki "pokręcony" jak mój. To wprawdzie nie zmienia jego smaku, ale wpływa na wygląd. Jeśli chcemy mieć proste placki upieczmy je na zwykłej blaszce, którą możemy wyłożyć papierem do pieczenia albo posypać mąką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz