piątek, 31 maja 2013

Hot-dog

Hot-dog składa się z dwóch głównych elementów: kiełbaski bądź parówki i bułki. Gdzie narodził się pomysł? Są różne teorie na ten temat. We Frankfurcie nad Menem (skąd pochodzi kiełbaska zwana frankfurterką) a może w Wiedniu (wiener)? Z całą pewnością można stwierdzić, że amerykański hot-dog pochodzi od europejskiej kiełbasy. A skąd dziwna i zabawna nazwa, która liczy już jakieś 100 lat? Zachęcam do poszperania w Internecie, bo krąży wiele ciekawych historii na ten temat :)
 
A oto wierszyk z 1894 roku:
Rzeczą psa jest gryźć i szczekać,
Dlatego zwykł człek uciekać.
Lecz ja se lubię ugryźć psa,
Gdy go wewnątrz bułki mam.

Oprócz podstawowych dwóch składników, reszta dodatków to całkowita dowolność - free-for-all :) Ja użyłam:

Bułki (mniej więcej długości parówki)
Parówki
Pomidor
Ogórek
Cebula
Ketchup
Majonez
Musztarda (opcjonalnie)
Prażona cebulka

Bułki mogą być dowolne, jakie lubimy, najlepiej typu paluch ewentualnie bagietka. Paczkowane chemiczne bułki, które są dostosowane do hot-dogów, bo mają specjalne otwory na parówki  też nie są złe od czasu do czasu, choć nie są szczególnie zdrowe i uniemożliwiają naładowanie dużej ilości fajnych dodatków.
Parówki podgrzewamy w rondelku, w gorącej wodzie (nie gotujemy). Bułki rozcinamy wzdłuż (nie do końca) i podpiekamy w piekarniku albo na małym ogniu na suchej patelni z obu stron przygniatając pokrywką. Polecam patelnię, bo w piekarniku bułka za bardzo wysycha i robi się twarda. Niektórzy podgrzewają bułkę w mikrofali, ale robi się wtedy gumowata. Parówkę wkładamy do gorącej i chrupiącej buły. Dokładamy resztę składników warzywnych. Z ketchupu i majonezu możemy zrobić sos, którym polejemy hot-doga. Całość posypujemy prażoną cebulką. Niektórzy preferują hot-dogi z żółtym serem. Możemy wtedy zapiec jeszcze chwilę bułkę i parówkę z żółtym serem w piekarniku, żeby ser się rozpuścił i dopiero dołożyć warzywa i sosy. Smacznego!!


1 komentarz: