środa, 13 lutego 2013

Strogonow

Mój strogonow, trochę inny, bo wieprzowy, a nie wołowy, jednak równie smakowity. Potrzebujemy:

400 g polędwiczek wieprzowych
3 cebule
Kilka pieczarek
3 marchewki
2 ogórki konserwowe
2 kostki rosołowe
Sól
Pieprz
Koncentrat pomidorowy
Śmietana lub jogurt grecki
Mąka
Olej

Polędwiczki kroimy w zgrabne paseczki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Zdejmujemy mięso i na tej samej patelni smażymy cebulę i pieczarki pokrojone w półplasterki. Marchewkę ścieramy na tarce i też podsmażamy razem z cebulą i pieczarkami. Dorzucamy mięso, wlewamy wodę i wrzucamy kostki rosołowe. Wszystko razem dusimy. Możemy w międzyczasie dosolić lub dopieprzyć. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone w słupki ogórki konserwowe. Gdy cały gulasz się zagotuje możemy zakończyć proces duszenia ;) Już na talerzu każdy może dołożyć sobie łyżkę śmietany lub jogurtu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz