czwartek, 23 lutego 2012

Trochę inny sos do spaghetti

Jeśli macie już dość zwykłego sosu bolognese ze słoika, polecam mój bardzo fajny sosik. Można w nim przy okazji przemycić trochę warzyw, co uczyni nasze danie bardziej kolorowym i zdrowszym. Składniki do sosu:

Olej
Cebula
Marchewka
Seler naciowy
Pieczarki
500 g mięsa mielonego
750 ml przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Suszona lub świeża bazylia
Szklanka wody

Marchewkę, seler naciowy i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw smażymy marchewkę, następnie dorzucamy seler a na koniec cebulkę, bo potrzebuję najmniej czasu, żeby zmięknąć. Do warzyw wrzucamy mięso i smażymy razem. W międzyczasie kroimy w kostkę pieczarki i dorzucamy do wszystkiego. Smażymy jeszcze chwilę, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy i dolewamy sos pomidorowy oraz wodę. Wyciskamy czosnek i dusimy wszystko razem na małym ogniu około 30 minut, żeby płyn się zredukował. Jeśli nie lubimy jakichś warzyw możemy z nich zrezygnować albo zastąpić je innymi. Ja bardzo lubię też spaghetti z cebulą, papryką, cukinią, pieczarkami i pomidorami. Oczywiście podajemy z kluchami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz