poniedziałek, 13 lutego 2012

Kuskuszenie

Kuskus jest fantastyczną kaszą. Nie trzeba jej gotować. Przygotowanie jej zajmuje dobre 5 minut. Można ją jeść na ciepło(do mięs), zapiekać z warzywami i serem, jeść na zimno w sałatkach lub na słodkie śniadanie. Ja zrobiłam wczoraj świetną sałatkę z tej żółtej, drobnej kaszki. Użyłam do niej:

250 g kasza kuskus
1 czerwona papryka
Pół pora(może być cebula)
3 spore ogórki konserwowe
Kilka pomidorków koktajlowych
Ketchup(kilka łyżek)
Oliwa(3-4 łyżki)
Sól
Pieprz

Kaszę zalewamy wrzącą osoloną wodą wg wskazówek na opakowaniu. Zostawiamy na 5 minut. Po wystudzeniu możemy ją mieszać widelcem. Paprykę, por i ogórki kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę. Pomidorki kroimy na połówki albo na ćwiartki. Dodajemy oliwy i ketchupu. Doprawiamy pieprzem do smaku. Możemy dodać ulubionych ziół. Sałatka z kuskusem jest też dobra z przesmażonym i ostudzonym boczkiem albo z mięskiem z piersi kurczaka. Jeśli lubimy, możemy do niej dodać także kilka oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz