wtorek, 6 września 2016

Ciasto cynamonowe z jabłkami

Jesień się zaczęła... Pora innych warzyw i owoców, innych smaków i zapachów niż te letnie. Znów ma się ochotkę na pieczone i gotowane smakołyki. Ostatnio proponowałam wam ciasto z burakami a dziś pachnący cynamonem i masłem jabłecznik. Potrzebujemy więc:

6 jabłek
1 kostka masła
1 szklanka cukru białego
1 szklanka cukru brązowego
Cukier waniliowy
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mąki dowolnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 3/4 kostki masła ucieramy z białym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy 3 jajka cały czas miksując. Wlewamy mleko i stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon. Ucieramy aż składniki ładnie się połączą.
Na patelni rozpuszczamy resztę masła, wsypujemy brązowy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy energicznie przez około pół minuty. Tak powstały sos wylewamy najlepiej na papier do pieczenia do okrągłej formy. Na wierzch układamy w kole jabłka, które zalewamy ciastem. Ciasto pieczemy przez około 50 minut z termoobiegiem.
Gdy ciasto ostygnie podkładamy talerz, odwracamy formę i hyc, ciasto jest już na talerzu. Można zajadać same lub z lodami czy bitą śmietaną. Oto zdjęcia niektórych etapów pracy:

Pokrojone jabłka


Masło z brązowy cukrem, które wylewamy na spód formy pod jabłka


Jabłka układamy w kole (u mnie niezbyt idealnie)


Owoce zalewamy ciastem


Ciasto po upieczeniu


Ciasto po rozkrojeniu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz