poniedziałek, 28 września 2015

Żur

Każdy ma swój sposób na tę tradycyjną zupę i w każdym domu przyrządza się i je ją inaczej. Żurek z torebki bądź żurek z butelki. Ziemniaki w zupie lub koło zupy. Z jajkiem lub bez. Z boczkiem i bez boczku. Żurek zawsze smakuje inaczej, zależy jak i czym go doprawimy. Oto przepis na mój żurek. Będziemy potrzebować:

Woda
Żurek w butelce
Żurek lub barszcz biały w torebce np Winiary
1/2 paczki suszonych warzyw
500 g białej kiełbasy najlepiej surowej
Kilka jaj
Ziemniaki
Majeranek
Czosnek
Chrzan
Śmietana
Sól
Pieprz

Odkąd odkryłam suszone warzywa, jestem ich wielką fanką. Po pierwsze nie muszę dźwigać ze sklepu kilogramów marchewek, pietruszek i selerów, a następnie obierać ich, myć i kroić. Otwieram po prostu torebeczkę z warzywami (jedna taka mała 100 gramowa torebeczka zawiera 1 kg wysuszonych warzyw) i wsypuję tyle ile mi potrzeba. Suszone warzywa gotują się około 15 minut, są świetną bazą do zup i sosów; świetnie się przechowują - zamykam torebkę i mam na następny raz, kiedy tylko potrzebuję. Poza tym wg mnie nie odbiegają smakiem od świeżej włoszczyzny, mi bardzo smakują. Kosztują około 3 zł czyli nawet mniej niż 1 kg włoszczyzny. Polecam.
Wracając do zupy. Osobno gotujemy jajka. Osobno gotujemy ziemniaki. Osobno gotujemy kiełbaskę, do której możemy wrzucić suszone warzywa, następnie po 15 min wlewamy żur z butelki. W zimnej wodzie rozpuszczamy żurek lub barszcz biały z torebki i też dolewamy go do zupy. Dobrze mieszamy. Doprawiamy, czym lubimy - solą( z mojego doświadczenia, wiele nie potrzeba), pieprzem, majerankiem, chrzanem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.
Potem możemy wyjąć kiełbasę, pokroić ją w plasterki. Jajka możemy przekroić na połówki i wyłożyć na talerz. Ja kroję w grubą kostkę i wrzucam bezpośrednio do garnka. Ziemniaki możemy wrzucić do zupy, lub jeść osobno np ze skwarkami z boczku - pycha.
Zupę zabielamy śmietaną 18 %, jeśli nie liczymy kalorii.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz