Olej(na oko)
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
Papryczka chili(wedle upodobania)
1 łyżeczka musztardy dijon
Sól
Pieprz
2 wyciśnięte ząbki czosnku
Cebula
1 szklanka bulionu albo białego wina
Cebulę kroimy w talarki a składniki marynaty łączymy razem. Mięso nacieramy marynatą i obkładamy cebulką. Dobrze, żeby mięso poleżało w marynacie przynajmniej 2 godziny a nawet całą noc. Następnie obsmażamy pałki na rozgrzanym oleju z każdej strony(bez cebuli). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy indyka około 1.5 godziny razem z cebulką. Musimy wlać trochę płynu, mniej więcej szklankę - bulionu albo białego wina. W między czasie można zerknąć do mięsa i przekręcić je ze dwa razy. Pycha! Polecam z tłuczonymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz