1 tabliczka gorzkiej czekolady(min. 60% kakao)
3 jajka
30 g masła
30 g cukru pudru
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpłynie, dodajemy masło. Wszystko razem mieszamy a gdy ostygnie dodajemy stopniowo żółtka i mieszamy, by wszystko połączyć. Dobrze ubijamy białka pod koniec wsypując cukier puder. Nasze powodzenie zależy teraz od tego czy dobrze połączymy białka z czekoladą. Z pewnością nie możemy od razu wlać czekolady do białek, bo wszystko nam opadnie. Dodajmy 3-4 łyżki białek do czekolady delikatnie mieszając, potem znowu 3-4 łyżki... Teraz już możemy wlać czekoladę do białek. Mieszamy bardzo łagodnie by uzyskać ładną jednolitą masę. Wlewamy nasz mus do salaterek/kieliszków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, bo mus najlepiej smakuje schłodzony. Można go podawać z jakimiś owocami np wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz