Ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru lub miodu
Sól
Białko jajka
Farsz:
Szpinak świeży lub mrożony
1 cebula
Feta
Czosnek
Sól
Pieprz
Zaczynamy od ciasta. Drożdże rozprowadzamy z cukrem/miodem i dolewamy ciepłego mleka. Mieszamy i pozostawiamy na jakieś 10 minut. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli do smaku i oliwę. Zagniatamy( w międzyczasie możemy podsypać mąką jeśli ciasto klei się do ręki) i odstawiamy na godzinkę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. Gdy ciasto wyrasta mamy chwilę na przygotowanie farszu. Łączymy szpinak z przesmażoną cebulką, fetą i przyprawami. Farsz musimy zredukować tak, by nie był wilgotny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Układamy pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem. Pierogi potrzebują około 20 minut. Trzeba kontrolować sytuację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz