1,5 kg kapusty kiszonej
500 g żeberek
500 g dobrej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
50 g suszonych grzybów leśnych
Kilka pieczarek
2 cebule
2 jabłka
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
Cukier
Przecier pomidorowy
Pieprz
Sól
Maggi
Wino czerwone wytrawne (1-1,5 szklanki)
Są tacy dla których przy gotowaniu bigosu ważna jest kolejność poszczególnych czynności. Jednak ja robię wszystko bardzo intuicyjnie, na żywioł ;) Zacznijmy od garnka. Musi być duży! Wrzuciłam do niego kapustę i żeberka, podlałam wodą i gotowałam na małym ogniu. W między czasie podsmażyłam kiełbasę i boczek, a osobno cebulę i pieczarki. Wrzuciłam to wszystko do kapusty. Niektórzy moczą wcześniej grzyby. Ja tak nie robię, rozdrabniam je w ręku, kruszę bezpośrednio do garnka z bigosem. Oczywiście na początku wrzucam przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie i cokolwiek lubię(rozmaryn, majeranek, jałowiec). Doprawiam bigos solą, pieprzem, pomidorami i maggi. Nie zapominam o cukrze!! W czasie gotowania podlewam bigos cały czas wodą i czerwonym winem mieszając i pilnując by bigos się nie przypalił. W między czasie trę do bigosu dwa obrane jabłka, które nadadzą mu interesujący, winny smak. No i duszę go, duszę, jak najdłużej na malutkim ogniu :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz