200 g masła
1,5 szklanki ciemnego cukru
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 szklanka wrzątku
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie miksujemy cukier z miękkim masłem, dodajemy 2 jajka(roztrzepane wcześniej widelcem), cukier waniliowy i dalej miksujemy. Wlewamy gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy mieszaninę z przesianej mąki, sody i kakao. Teraz będziemy stopniowo po łyżce dodawać nasze suche zmieszane składniki na przemian z wrzątkiem cały czas miksując. W efekcie otrzymamy lejące, dość rzadkie ciasto. Przygotowujemy formę. Możemy nasze ciasto piec w keksówce albo w okrągłej formie, którą musimy natłuścić i obsypać bułką tartą, chyba że lubimy piec na specjalnym papierze.
Ciasto powinno piec się w 190 stopniach przez 30 minut a następnie jeszcze 15-20 minut w 170 stopniach. Oto ono:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz