500 g twarogu półtłustego
2 jakiekolwiek serki waniliowe
6 łyżeczek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Rodzynki
Sezonowe owoce
Galaretka
Biszkopty lub herbatniki
Biszkopty układamy na spód, ewentualnie na boki naczynia. Ciastka możemy wcześniej zamoczyć w mleku, ale niekoniecznie bo i tak zmiękną. Twaróg miksujemy z serkami waniliowymi i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Gdy ostygnie wlewamy stopniowo do masy serowej cały czas ją miksując na wysokich obrotach. Następnie dodajemy uprzednio namoczone w ciepłej wodzie rodzynki mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy jakąś owocową galaretkę. Ja użyłam truskawkowej. Gdy sernik zastygnie układamy na nim owoce, u mnie są to borówki, ale mogą to być jakiekolwiek owoce sezonowe(maliny, porzeczki, brzoskwinie). Pamiętajmy tylko, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają żelowanie się galaretki i, że w czasie upałów należy użyć nieco mniej wody. Galaretkę stopniowo łyżką wylewamy na serniczek i wstawiamy znowu do lodówki. Jak galaretka zastygnie będziemy mogli bez wyrzutów sumienia objadać się tym smakowitym deserkiem :)
Przepis na 12 porcji
Wygląda smakowicie...;)
OdpowiedzUsuń