400 g mięsa mielonego(ja użyłam z łopatki, ale może być wołowo-wieprzowe a nawet z indyka)
1 cebula
1 marchewka
Pół cukinii
Kilka pieczarek(jeśli lubimy użyjmy suszonych grzybków mun)
Sos sojowy
Sól
Pieprz
Inne przyprawy i zioła jakie lubimy(np mięta, 1 cm startego imbiru, natka pietruszki, 1 ząbek czosnku)
1 jajko
Papier ryżowy
Olej
Słodko-pikantny sos chili
Sałatka:
Ogórek
Natka pietruszki
Szczypiorek
1 łyżeczka cukru
Sól
Pieprz
1 łyżka octu(ryżowy, jabłkowy, ewentualnie zwykły)
Na patelni przesmażyłam mięso(najlepiej by było dość drobno zmielone). Doprawiłam mięso solą i pieprzem. Drobno pokroiłam cebulę, a cukinię, marchewkę i pieczarki starłam na tarce. Rozgrzałam olej, na którym zeszkliłam cebulę, dodałam marchewkę, pieczarki, cukinię, czosnek i imbir. Warzywa połączyłam z mięsem i dolałam około 3 łyżki sosu sojowego oraz posiekaną natkę. Gdy farsz ostygł wbiłam do niego 1 jajko i dobrze wymieszałam.
Następnie zajęłam się papierem ryżowym. Każdy placek trzeba włożyć na chwilę do ciepłej wody, żeby zmiękł(dosłownie na 3-4 sekundy). Potem kładziemy go na desce(możemy dosuszyć placek dotykając go leciutko ręcznikiem papierowym), nakładamy łyżkę nadzienia i zawijamy w rulonik jak krokiety składając boki naleśnika do środka. Smażymy nasze sajgonki na dobrze rozgrzanym oleju w woku lub na patelni z obu stron na złoty kolor. Nie wlewajmy za dużo oleju, sajgonki nie muszą w nim pływać, wystarczy tyle ile wlewamy chociażby do smażenia kotletów. Sajgonki nie rozpadną się podczas smażenia jeśli po zawinięciu poleżą na talerzu ze 30 min i lekką wyschną.
Najlepiej smakują z ryżem i surówką z kapusty albo trochę inną mizerią - ogórki kroimy w słupki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodajemy sporo natki i szczypiorku. Sajgonki świetnie komponują się ze słodko-pikantnym sosem chili.
Oto fotoreportaż z przygotowania sajgonek :)))
Farsz:
Płaty papieru ryżowego:
Papier moczymy w ciepłej wodzie:
Nakładamy nadzienie:
Zawijamy zgrabne ruloniki:
Smażymy na złoto:
No i surówka:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz