1 pęczek botwiny
2 średnie ogórki
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 litr kefiru
0.5 litra jogurtu
Jajka
Czosnek(ewentualnie)
Sól
Pieprz
Cukier puder
Cytryna
Zupy wyjdzie sporo dlatego ja nie dodaję od razu czosnku i szczypiorku do całej ilości, ale dopiero każdemu na talerzu. Najpierw przygotowujemy botwinkę. Trzeba ją dobrze umyć. Małe buraczki odcinamy i obieramy; kroimy drobniutko buraki, gałązki i liście; zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy kilka minut do miękkości. Gdy wszystko przestygnie dodajemy starte na grubych oczkach ogórki i pokrojoną drobno rzodkiewkę. Wlewamy jogurt i kefir, doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy koperek, który wrzucamy do chłodnika. Niektórzy dodają jeszcze trochę soku z cytryny oraz cukru pudru. Na talerzu można posypać zupę szczypiorkiem oraz wcisnąć do niej trochę czosnku. Osobno gotujemy jajka na twardo, które świetnie komponują się z chłodnikiem. Smacznego! Zachęcam do przyrządzenia tego dania tym bardziej, że możemy się nim cieszyć tylko przez chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz