3 jajka
1 szklanka cukru lub ksylitolu
1 szklanka oleju
2 szklanki tartych buraków
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
Pół łyżeczki soli
Żółtka ucieramy z cukrem a gdy już otrzymamy gładką jasną masę dodajemy sól i olej. Następnie dodajemy tarte buraki, mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem i orzechy. Masa będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmujcie. Na koniec trzeba dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto lekko się rozrzedzi, ale nadal będzie gęste. Wylewamy je do formy najlepiej na papier do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem przez około 1 godz 15 min. Ciasto bardzo nie wyrasta bo jest dość ciężkie. Jest naprawdę pyszne i nie czuć ani trochę że zawiera buraki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz