Około 2 kg szynki wieprzowej
Sól
Pieprz
Czosnek
Zioła prowansalskie
1.5 szklanki czerwonego wina
Olej
Suszone śliwki
W naszym kawałku mięsa robimy nożem otwory, w które wpychamy sporo suszonych śliwek. Robimy marynatę z oleju, czosnku, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Możemy użyć innych przypraw, które lubimy np papryki. Nacieramy mięso marynatą i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Dobrze mięso zawinąć w folię, żeby dobrze wchłonęło wszystkie smaki. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 2 godzin w około 200 stopniach. Podlewamy je czerwonym winem. Jeśli po upływie 2 godzin uznamy, że nasze mięso potrzebuje jeszcze trochę czasu (możemy je trochę rozkroić) możemy je potrzymać w piecyku jeszcze z pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz