1 kg żeberek wieprzowych
Sól
Pieprz
Marynatę robię na oko i jest to mniej więcej:
2-3 łyżki przyprawy do grilla (np prymat)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka przyprawy sambal oelek (jeśli nie mamy dodajmy 1 łyżeczkę chili)
1 łyżka musztardy
Żeberka trzeba umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części, po czym oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie należy przygotować marynatę tzn dobrze wymieszać wszystkie podane przeze mnie składniki (można dodać 1-2 ząbek czosnku jeśli lubimy) i dobrze obtoczyć żeberka w marynacie. Po czasie, który uznamy za odpowiedni wkładamy zamarynowane żeberka do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju. Piekarnik musimy rozgrzać do temperatury około 180°C i piec nasze żeberka około 60-75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz