Olej
2 cebule
Pomidory z puszki albo 2-3 świeże
4-5 jajek
Sól
Pieprz
Czosnek
Bazylia
Chili (niekoniecznie jeśli nie lubimy)
Nasze obrane cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy czosnek i chili. Jeśli mamy świeże pomidory należy je sparzyć i ściągnąć z nich skórkę. Pomidory też kroimy w kostkę i dusimy razem z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy zioła. Ja miałam akurat bazylię ale może to być garść posiekanej pietruszki czy kolendry. Gdy płyn z pomidorów odparuje robimy miejsce na środku patelni, żeby wbić tam jajka. Należy to zrobić delikatnie, bo nie chcemy mieć jajecznicy z pomidorami. Białko rozleje nam się między pomidorami (możemy nakłuwać je widelcem, by się ścięło), a żółtka pozostaną całe po środku (mi jedno się rozlało, ale też było dobre). Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy 3-5 min na malutkim ogniu. Jest to porcja dla 2 osób. Pałaszujemy z pitą lub innym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz