Gdy jest Ci zimno i smutno, i źle, nic lepiej nie rozgrzeje i nie poprawi humoru jak miseczka pomarańczowej, gęstej zupki...
Składniki:
1 kg dyni
5 marchewek
3 cebule
3 ziemniaki
troszkę selera
sól
pieprz
kilka łyżek oliwy, ewentualnie masło
koncentrat pomidorowy
3 łyżeczki cukru
duża śmietana 18%
pestki z dyni
Gotujemy warzywa: około 5 marchewek, 3 cebule, 3 ziemniaki, kawałeczek
selera(nie trzeba) - niektórzy najpierw podsmażają warzywa na oliwie a
potem zalewają bulionem. Ja nie używam żadnych kostek, tylko
sól i pieprz Jeśli nie podsmażymy warzyw to pod koniec gotowania wlejmy kilka łyżek oliwy.
Gdy wszystko będzie miękkie, dodajemy dynię(obierzmy ją wcześniej i pokrójmy w
kostkę). Dynia gotuje się szybko - koło 10 min i będzie idealna.
Ja
następnie daje cały koncentrat pomidorowy, 3 łyżeczki cukru i gotuję
jeszcze chwilę(niektórzy nie dają koncentratu tylko np curry, ale dynia
jest dość mdła i curry może daje ładny kolor ale koncentrat zaostrza
smak). Miksujemy wszystko. Acha, na początku dajemy tyle wody, ile to
konieczne, żeby dobrze zakryło wszystkie warzywa, potem po zmiksowaniu
będziemy mieli gęściejszą zupkę. Zawsze można dolać bulionu.
Po zmiksowaniu dodajemy śmietanę 18% i dobrze mieszamy.
Na suchej rozgrzanej patelni teflonowej prażymy pestki z dyni i dosypujemy do zupki(niektórzy wolą z grzankami) :)))
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz